Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

LAPA Uitgewers

@ Sunday Times Books LIVE

Lizzie de Villiers besef uiteindelik sy het haar man van die afgelope 28 jaar nie meer lief nie. Wanneer het hulle uitmekaar begin dryf?

Die einde van die storie

Apatie het in hulle huwelik ingesluip en ’n sluwe derde huweliksmaat geword. Dit het al hoe groter geword, gevoed deur die stiltes tussen hulle wat langer geword het” (bladsy 8).

 
Lizzie de Villiers besef uiteindelik sy het haar man, Marthinus, nie meer lief nie. Hulle is reeds 28 jaar getroud. Wanneer het hulle uitmekaar begin dryf?

Dié insig bring verdere vrae: Kan die ou liefde weer kan laat ontvlam? Moet hulle in hierdie limbo vasgevang bly? Moet sy haar eie paadjie stap?

Marthinus stem egter nie met Lizzie saam nie. Volgens hom is daar niks verkeerd nie. Hy wil hê Lizzie moet bly, of sy nou lief is vir hom of nie. Lizzie se vertwyfeling bring haar egter nader aan die ander vroue in haar lewe; elkeen bring met ʼn unieke perspektief.

Dit is net hulle dogter, Estelle, wat verder van Lizzie wegdryf. Die konflik tussen haar ouers veroorsaak dat Estelle op die ouderdom van vier en twintig skielik soos ʼn tiener optree.

Wanneer ’n geleentheid opduik om afstand te kry tussen Lizzie en Marthinus, gryp Lizzie dit met albei hande aan. Afstand bring insig, vir albei huweliksgenote. Sal hierdie huwelik die toets deurstaan, of dalk juis nie?

Santie van der Merwe se skryfwerk word gekenmerk deur deurleefdheid en fyn humor. Sy word geloof daarvoor dat haar werk van deernis met die mensdom spreek, gestroop van oordadige beeldspraak of hogere taalgebruik. Die einde van die storie is Santie se vyfde roman. Sy het ook al tydskrifverhale geskryf en in 2017 word haar kortverhaal, “Pers”, opgeneem in die US Woordfees se kortverhaalbundel, Wys.

Pryswoorde
Chanette Paul sê van Ver in die wêreld Kittie: “Santie wurm haar so diep in die weefsel van menswees in, dit kan nie anders as om die leser te affekteer nie. Hierdie manuskrip het ’n soet hartseer by my ontketen en my ontroerd en selfs ʼn klein bietjie ontredderd gelaat. Haar deernis met die mensdom spreek uit haar werk soos min skrywers haar dit kan nadoen.”

Madri Victor sê op Goodreads van Gelyke kans: “Wat ’n lekker debuut! Onvoorspelbare plot, lewendige karakters wat méns is en net genoeg spanning om jou vasgenael te hou. Gelyke kans hanteer die ou tema van egbreuk en mans wat in hulle middeljare groener, jonger weivelde soek, op ’n vars manier.”

Alta Cloete skryf op BooksLive: “Gelyke kans is ’n welkome toevoeging tot Afrikaans se skat van moderne, geloofwaardige liefdesverhale en nog ’n stappie in die proses van lekkerleesboeke (ontspanningslektuur) om hulle regmatige plek langs die letterkunde in te neem.”

’n Leser sê op Goodreads van Vandat jy weg is: “Toe ek die eerste boek, Gelyke kans, klaar gelees het, kon dit nie hoog of laag nie, ek moes onmiddellik die opvolg in die hande kry. Dis ’n vars, nuwe skrywerstem in Afrikaans en ek hoop ons gaan nog vorentoe baie boeke van haar te lese kry. Dis ’n anderste soort liefdesverhaal, wat mens plek-plek hartseer maak, oor verbreekte vertroue en verspeelde kanse. Maar uiteindelik maak jy die boek toe met ‘n tevrede gevoel.”

Yolande Wessels sê op LitNet van Anderkant vergeet: “Santie van der Merwe se jongste roman, Anderkant vergeet, is beslis iets wat meeste liefhebbers van Afrikaanse liefdesverhale in hul versameling sal verwelkom; ’n roman wat ’n indruk op jou sal laat en wat beslis nie vergete sal wees nie.”

Boekbesonderhede

 

Please register or log in to comment