Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

LAPA Uitgewers

@ Sunday Times Books LIVE

“Jy moet nooit ’n goeie storie bederf met feite nie” – Irma Joubert by die bekendstelling van Immer wes

Irma Joubert

 
Irma JoubertImmer wesIrma Joubert, geliefde skrywer, oudonderwyser en geskiedenisliefhebber, hóu daarvan om stories te vertel. Sy het die gaste en haar gespreksgenoot Ilse Salzwedel behoorlik aan haar lippe laat hang by die bekendstelling van haar jongste roman, Immer wes. Die geleentheid het verlede week en Donderdag by Graffiti Lynnwood Bridge in Pretoria plaasgevind.

Immer wes is die eerste boek in haar nuwe trilogie wat fokus op die lyding van vrouens in kinders in oorloë, ’n tema wat Joubert na aan die hart lê.

“Ek kan dit nie anders beskryf as magic nie,” het Salzwedel gesê. Immer wes is Joubert se agtste historiese roman, en sy het ook ’n kortverhaalbundel en twee Romanzas op haar kerfstok. Anders as haar vorige werk handel hierdie nuwe trilogie nie oor die lotgevalle van een familie nie; die stories strek oor verskillende lande en families wat deur oorloë geraak word. In die derde boek (wat nog nie geskryf is nie) kom al die karakters bymekaar, het Joubert beloof.

Immer wes begin in 1905. Hildegard is ’n dogtertjie uit die Oos-Pruisiese adel wat saam met haar familie van die Bolsjewiste af wegvlug en heenkome vind in Duitsland. Met die uitbreek van die Tweede Wêreldoorlog moet Hildegard weer vlug en uiteindelik bevind sy haarself in Namibië. Joubert het twee temas uit die boek belig: Hildegard se lewenslange vrees vir die Bolsjewiste, en die voortdurende vlugtog na die weste.

Ten spyte van die pyn en lyding wat Hildegard ondervind, is Immer wes nie net hartseer nie. Joubert het vertel dat sy die karakter Ester, Hildegard se dogter, geskep het om humor in te bring en die swaarheid van die oorlog teen te werk.

Ter illustrasie het die skrywer ’n uittreksel voorgelees waarin Ester se bekoorlike stem opklink:

 
Joubert het Hildegard se storie gehoor terwyl sy en haar seun Jan-Jan Joubert deur Duitsland getoer het. “Sodra iemand vir my ’n storie vertel, verloor ek sy draad en myne neem oor.” Joubert het na Duitsland en Nederland gereis om navorsing te doen vir haar boek, maar het ook gemaan: “Jy moet nooit ‘n goeie storie bederf met feite nie.”

Oor haar karakterskepping het Joubert vertel dat jy die karakter moet toelaat om jou as skrywer te lei, en nie anders om nie. Hildegard was aanvanklik ’n “poor little rich girl” wat “bietjie liefdeloos” grootgeword het, maar deur die storie verander haar stem van ’n dogtertjie na dié van ’n vrou. “Jy moet luister na jou karakters as jy hulle skryf. As jy hulle probeer dwing, moet hulle in opstand kom as hulle geloofwaardig wil wees.”

Die skrywer was ’n Afrikaans- en Geskiedenisonderwyser aan die Hoërskool Gelofte in Durban, en het eers nadat sy afgetree het begin skryf. Sy het nog ‘n stukkie uit Immer wes voorgelees, en ter afsluiting gesê: “Ek het nooit voorsien dat ek verder sou kom as my Huisgenoot-stories nie. Ek bly verstom.”

Luister na die potgooi:

 

* * * * * * * *

 
Annetjie van Wynegaard (@Annetjievw) het regstreeks vanaf die geleentheid met #livebooks getwiet:


 

 

* * * * * * * *

 
Facebook galery

 

 

Boekbesonderhede

 

Please register or log in to comment