Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

LAPA Uitgewers

@ Sunday Times Books LIVE

Leer ken die skrywers van Die Suid-Afrikaanse vis- en seekoskookboek (Plus: Vier smullekker resepte)

Die Suid-Afrikaanse vis- en seekoskookboekSouth African Fish and Seafood CookbookIs jy mal oor seekos, maar skrikkerig vir al die fêncy voorbereidingsmetodes? Dan is Die Suid-Afrikaanse vis- en seekoskookboek deur Susina Jooste en Henk Stander net die boek vir jou!

Die Suid-Afrikaanse vis- en seekoskookboek het vanjaar by LAPA verskyn en is ook beskikbaar in Engels as South African Fish and Seafood Cookbook. Die skrywers het vroeër vanjaar hul boek tydens ‘n spoggeleentheid in Stellenbosch bekendgestel.

Jooste is die direkteur van The Private Hotel School in Stellenbosch en Stander is die Bestuurder van die Akwakultuureenheid by die Universiteit Stellenbosch. Saam het hulle ‘n kookboek geskep wat vir ewig die vrees uit die voorbereiding van vis sal haal.

Vrouekeur het met Jooste gesels oor haar dertigjaarlange loopbaan in die kosbedryf, waar haar belangstelling in seekos vandaan kom en die lekkerste seekosmaal wat sy nog geniet het. Jooste deel ook die kosreuk wat haar aan haar oupa en ouma laat dink, gunsteling kookboek en grootste kombuisflater.

Lees die artikel:

Waar kom jou belangstelling in seekos vandaan?

Ek dink dit gaan terug na my kinder-somervakansies aan die weskus van Namibië (toe nog Suidwes) en die galjoene/kabeljoue wat ons elke aand gebraai het. Ook, ek het ’n paar jaar gelede bewustelik gesonder begin eet, en ook meer sensitief geraak vir ’n volhoubare omgewing en voedselbronne. Toe Henk Stander (medeskrywer) my vyf jaar gelede genader het om saam met hom aan hierdie projek te werk, het my belangstelling verder toegeneem; en daarna was ek aan die hoek!

Kom jy gereeld mense teë wat te bang is om seekos te berei?

Ek dink “bang” is dalk nie heeltemal die regte woord nie, maar beslis “onseker”. Ek maak altyd ’n punt daarvan om te vertoef by die vars seekostoonbanke in supermarkte en hou mense dop wat koop en luister na die vrae wat hulle aan die persoon agter die toonbank vra: die meeste mense wil baie graag meer weet, maar is huiwerig om geld te bestee en is dan nie heeltemal seker oor hoe om dit voor te berei nie.

Stander het vyf jaar gelede die idee gekry om ‘n seekosboek te skryf en Jooste het dadelik ingestem om deel te wees van die projek. Engela Duvenage het by Stander gekuier om meer uit te vind oor sy aandeel in die boek, sy belangstelling in die ontwikkeling van akwakultuur in Suid-Afrika en sy gunsteling resep in Die Suid-Afrikaanse vis- en seekoskookboek.

Lees die artikel:

Jooste was grootliks verantwoordelik vir die keuse van resepte en die voorbereidingswenke. “Vis en seekos moet vars wees, en hoe minder jy karring aan goeie kwaliteit vis, hoe beter,” gee Jooste raad.

Stander weer het die leeueaandeel gehad in die skryf van ‘n afdeling oor die ontwikkeling van akwakultuur in Suid-Afrika, en hoe dit die volhoubare benutting van see- en varswaterbronne bevorder.

“My gunstelingresep is een waarin krap met kerrie en klapper voorberei word,” verklap Stander, wat onder meer ondervoorsitter is van die Wes-Kaapse Forelprodusentevereniging en dien op die bestuur van die Suider-Afrikaanse Akwakultuur Assosiasie.

* * * * * * * *

 
Wat is ‘n goeie kookboek sonder ‘n paar resepte? Landbou en Maroela Media het aanwysings vir heerlike disse gedeel uit Die Suid-Afrikaanse vis- en seekoskookboek.

Probeer die resep vir gesoute snoekpoffertjies:

Pataniscas, soos wat dit in Portugal bekend is, se oorsprong lê glo in dié land se Algarvestreek. Daar is verskeie variasies van hierdie gereg en dit kan na wense verander word, byvoorbeeld deur kabeljou pleks van gesoute snoek te gebruik.

- 250 g gesoute snoek
- 50 ml melk
- Vars uitgedrukte suurlemoensap
- 45 ml koekmeel

Probeer die resep vir gebraaide soet brandrissie-steurgarnale:

Jy benodig:

‘n Paar houtsosatiestokkies

Bestanddele

- 12 tiersteurgarnale, ontaar, maar behou die kop en stert
- sout en peper na smaak
- 50 ml soet brandrissiesous

Probeer die resep vir soesji:

Bestanddele

- 200 g soesji-reis
- 450 ml koue water
- 50 ml rysasyn50 ml versiersuiker
50 ml gepekelde gemmer, fyngekap

Probeer die resep vir risotto:

Bestanddele

- 25 g botter
- 25 ml olyfolie
- 1 groot ui, fyngekap
- 150 g Arborio-rys
- 60 ml droë witwyn
- 1 liter warm visaftreksel

Boekbesonderhede

 

Please register or log in to comment